Šarhova 34, Ljubljana
tel: 041 550 121 / 051 345 821 / 041 922 782
fax 01 3650256, www.ddr.si , info@ddr.si

DOMOV | DDR | PROJEKTI | PRODUKTI | POVEZAVE

PRESS | ENGLISH

RAZVEZANI JEZIK
http://razvezanijezik.org (od decembra 2004)

 

Prvi prosti frazeološki slovar slovenskega jezika. Spletni projekt je narejen z wiki tehnologijo, ki vsakemu obiskovalcu omogoča prosto dodajanje gesel v zbirko in enostavno urejanje člankov v slovarju. Razvezani jezik deluje od decembra 2004, doslej pa je vanj prispevalo že prek 370 različnih anonimnih piscev.
Revija Jana ga je proglasila za najzabavnejši slovenski slovar!

S frazemi, klišeji, idiomi, slogani, metaforami in sorodnimi besednimi zvezami se sicer ukvarja jezikoslovje, tvorce Razvezanega jezika pa zanima njihov poetični in politični potencial.
Kot ugotavljajo strokovnjaki (npr. Branko Gradišnik in Marko Stabej) znanstveno slovaropisje ne dohaja živorodnega, "pouličnega" jezika. Podobno kot pri gibanju "ulice ljudem" (reclaim the streets), je Razvezani jezik torej orodje za vrnitev "jezika ljudem".

Projekt je zasnovalo Društvo za domače raziskave, gostuje na strežniku Skylined, poganja ga WikkiTikkiTavi, podprla sta ga Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana, svetuje pa mu ŠUSS.

Pri izgradnji so sodelovali Alenka Pirman, Luka Prinčič, Polona Tavčar, Darja Vuga, Milan Erič, Ivan Pirnat, Damijan Kracina in drugi.

Vsebina slovarja je na voljo pod licenco Creative Commons.


Slovar je bil sprva namenjen frazeologiji, a se je izkazalo, da ga uporabniki polnijo z raznorodnimi gesli in da pred nami v resnici nastaja prvi prosti slovar žive slovenščine!

V dveh letih je prek 370 piscev prispevalo okrog 1200 gesel in 300 člankov. Decembra 2006 smo izdali Razvezani snopič (zvezek za začetek): oblikovano elektronsko knjigo s 85 članki, ki smo jih tudi jezikovno uredili.

Knjigo si lahko brezplačno pretočite s tega naslova:
http://razvezanijezik.org/?page=Razvezani0.pdf